Vihkiminen

Avioliittoon vihkiminen voidaan toimittaa sen jälkeen, kun vihittävät ovat saaneet todistuksen siitä, että avioliiton solmimiselle ei ole estettä. Tämä todistus on voimassa neljä kuukautta. Siispä hyvissä ajoin vihittävät voivat mennä sellaista hakemaan siinä seurakunnassa jossa ovat kirjoilla tai ainakin toinen heistä. Viikkoa myöhemmin saadaan tuo todistus lainvoimaisena. Jos vihkiminen on toisessa seurakunnassa niin samalla kun haetaan tuo todistus, pyydetään myös Raamattu.

Avioesteiden tutkintatodistus ja Raamattu viedään sitten vihkipapille, jonka kanssa on etukäteen sovittu tapaaminen. Siinä yhteydessä jutellaan vihkimisestä ja käydään usein myös kirkossa tutustumassa. Samalla kysytään että millainen tulee olemaan sukunimi vihkimisen jälkeen. Ja kahden todistajan nimi merkitään myös ylös. Ja saako vihkimisen ilmoittaa kirkollisissa uutisissa. Jos ns. kuulutus eli avioesteidentutkinta tapahtuu Ypäjällä, niin silloinhan todistus ja Raamattu ovat jo täällä valmiina.

Olisi syytä useita viikkoja ennen häitä tuo esteiden tutkinta suorittaa, ettei tule kiire ja kesällä varsinkin voi virasto olla kiinni juuri silloin kun viime hetkellä käydään avioesteitä tutkimassa. Vihkiminen Ypäjällä on syytä sopia ajoissa ja koska täällä on vain yksi pappi niin kaikki lauantait eivät sovi vihkimiseen.

Kirkollisesti vihittävien tulee olla rippikoulun käyneitä kirkon jäseniä. Jos toinen vihittävistä on jonkun muun kristillisen kirkon tai uskontokunnan jäsen, niin silti voidaan vihkiä kirkollisesti.

Vihkiminen suoritetaan kirkossa tai muualla, siitä on vain etukäteen sovittava. Vähintään kaksi todistajaa pitää olla paikalla. Vihittävät asettuvat alttarin (vihkijän) eteen siten, että morsian on sulhasen vasemmalla puolella. Halvalla siis pääsee naimisiin, koska ei tarvita kuin kaksi todistajaa. Useimmiten väkeä on tietysti enemmän.

Vihkikaavasta on erillinen esite. Kaasoista ja bestmaneista vihittävät sopivat keskenään ja samoin siitä, että saattaako morsiamen isä tyttärensä sulhaselle kirkon keskilattialle asti. Ypäjällä vihkimisen jälkeen morsiuspari voi mennä kirkon eteisen morsiushuoneeseen siksi aikaa kun väki menee ulos ja viimeisenä tulevat sitten kaikkien eteen kirkon portaille ihailtavaksi.

Avioliittoon siunaamisia suoritetaan myös Ypäjän kirkossa sovittuna aikana. Tällöinhän virallinen vihkiminen on jo maistraatissa tapahtunut.

Musiikista sovitaan kanttorin kanssa hyvissä ajoin.

Lisätietoja vihkimisestä: evl.fi