Hautaan siunaaminen

Hautajaisia on Ypäjällä eniten kirkollisista toimituksista. Hautaan siunaaminen tapahtuu Ypäjällä kirkossa (joskus myös haudalla). Kuuden kantajan toimesta arkku tuodaan kirkkoon, jossa urkumusiikki soi ja alkaa itse siunaaminen. Joskus voidaan tuoda arkku hyvissä ajoin etukäteen kirkkoon, jossa se on jo valmiina kun väki saapuu siunaukseen.

Siunauksesta sovitaan kirkkoherranvirastossa ja tietysti myös papin kanssa. Ja koska seurakunnassa on yksi ainoa pappi, niin kaikki viikonloput eivät sovellu hautauksille.

Musiikista sovitaan kanttorin kanssa. Omaiset voivat ehdotella virsiä ja usein on yksinlaulua tai muuta musiikkia siunaustilaisuudessa, esimerkiksi välittömästi itse siunauksen eli hiekan laiton arkulle jälkeen ennen rukouksia. Jos kukat lasketaan kirkossa. niin tarvitaan kolme virttä. Usein kauniilla säällä halutaan laskea kukat vasta haudalla.

Kirkkoherranvirastosta tilataan vainajan muistojuhlapaikaksi seurakuntakoti. Jos sinne ei pääse niin Ypäjällä on useita muita tiloja muistotilaisuuden pitämiseksi. Ennen siunausta kirkkoherranvirasto tarvitsee hautausluvan. Sairaalasta tai palvelutalolta sellaisen kirjoittaa lääkäri.

Vuosien ajan on ollut käytäntö se, että Ypäjän pappi haluaa jotakin tietoa vainajasta mielellään paperille kirjoitettuna, jolloin tieto kulkee eteenpäin oikein. Vuosittain Ypäjäläisessä on julkaistu monien vainajien elämänkertoja.

Siunausta lähinnä olevassa messussa luetaan kaikkien Ypäjälle siunattavien nimet. Jos hautajaiset ovat olleet esimerkiksi lauantaina, niin jo seuraavana päivänä luetaan ”kuolleen kiitokset”. Toki voidaan sopia jokin muukin sunnuntai. Kirkollisiin uutisiin vainajan nimi menee automaattisesti, mikäli sitä ei erikoisesti kielletä.

Tärkeää on siis muistaa sopia hautapaikasta, hautajaispäivästä ja muistopaikasta sekä tietysti pitopalvelusta jonkun asianomaisen liikkeen kautta. Yhteyksiä kirkkoherranvirastoon, siunaavaan pappiin ja kanttoriin sekä yhteyksiä myös seurakuntamestariin tarvitaan, vaikka tieto hautapaikasta menee hautausmaalle. Vuosittain Ypäjällä on hautajaisia viidenkymmenen paikkeilla.

Uurnahautauksesta on sovittava kirkkoherranviraston ja seurakuntamestarin kanssa. Kyseessä on uurnan lasku. Hautaan siunaaminen on jo tapahtunut aikaisemmin. Uurnahautauksien määrä on myös Ypäjällä selvästi lisääntynyt.

Uusi helpposävelinen hautajaisvirsi 249 sanoo: ”Pois kirkas suvi kulkee ja syksyyn kypsyy maa, sen tuuli suven viljan korjuuseen valmistaa. Näin taipuu elämämme myös eteen leikkaajan, soi korjuuhetkessämme syystuuli Jumalan. Ja kolmas säkeistö: Pois korjuuhetkeen kulki myös matka rakkaamme. Kuin päivän kirkkautta me häntä kaipaamme. On toivo surussamme, ei tyhjä kaipaus, kun Jeesus, auttajamme, on turva lohdutus”.

Lisätietoja hautaan siunaamisesta: evl.fi