Häät

Avioliitto voidaan solmia kirkollisesti, jos molemmat vihittävät ovat rippikoulun käyneitä kirkon jäseniä. Jos toinen vihittävistä on jonkun muun kristillisen kirkon tai uskontokunnan jäsen, niin silloinkin voidaan vihkiä kirkollisesti. Kirkollinen avioliiton vihkiminen on sekä juridinen tapahtuma että pyhä toimitus, jossa vihkiparille pyydetään Jumalan siunausta.

Ennen vihkimistä toimitetaan avioliiton esteiden tutkinta. Sillä varmistetaan, että avioliitto on lain mukainen. Esteiden tutkinta on voimassa neljä kuukautta ja se täytyy tehdä viimeistään 7 päivää ennen vihkimistä. Todistus annetaan vihkijälle. Avioliiton esteiden tutkintaan liittyvät kysymykset voi esittää Tampereen aluekeskusrekisteriin puh. 03 2190 222 arkisin kello 9-15.

Ennen vihkimistä on yleensä papin kanssa tapaaminen, jossa pappi ja vihkipari sopivat vihkimiseen liittyvistä asioista. Musiikista sovitaan kanttorin kanssa. Vihkiminen voi tapahtua kirkossa, kotona tai muussa sovitussa paikassa. Läsnä tulee olla vähintään kaksi todistajaa.

Siviiliviranomaisen edessä solmittu avioliitto voidaan siunata kirkollisesti. Sille on oma paljolti vihkimistä muistuttava kaavansa.

Häät