Hautausmaan jätelajittelu


Hautausmaalla on teksteillä varustettuja roskasäiliöitä, joihin toivotaan jätteet lajiteltavan seuraavasti:

•    Sekajäteastiaan: polttokelpoinen jäte, kuten pakkauspaperi, kukkapurkit, rikkinäiset maljakot, muovikynttilät ja pahvi
•    Metalliastiaan: mm. kynttilöiden metallikannet, rikkinäiset metallilyhdyt
•    Maatuva jäte: kukat, lehdet, ruohot, pienet oksat, havut ja maa-aines

Lasin voi laittaa sekajätteen joukkoon, sillä Loimi-Hämeen Jätehuollon alueella lasinkeräykseen kelpaa vain pakkauslasi (pestyt pullot, lasipurkit).
Muoviset hautakynttilät eivät sovellu muovin kierrätykseen steariinin vuoksi.
LED-kynttilät emme suosittele led-kynttilöiden käyttöä hautausmaalla. Led-kynttilät ovat SER-jätettä ja paristot vaarallista jätettä. Näiden kierrätykseen hautausmailla ei ole mahdollisuutta, joten omaisten tulee huolehtia ne elektroniikkajätteen ja vaarallisen jätteen keräyksiin.

Kynttilät ja kynttilälyhdyt 

Ympäristön kannalta paras vaihtoehto on kynttilälyhty, jonka sisään voi laittaa palamaan muovikuorettoman lyhtykynttilän. Siten ei synny jätettä, kun lyhtykynttilä palaa suojaisessa lyhdyssä loppuun asti. Kuorellisista hautakynttilöistä muovikuoriset ovat ympäristöystävällisempiä kuin lasiset.

Hautausmaan henkilökunta pyytää, että kynttilälyhdyt poistetaan haudoilta keväällä ennen hautojen kunnostamista. Muistomerkin taakse ei lyhtyjä saa laittaa työturvallisuuden ja rikkoontumisen takia. Rikkinäiset lyhdyt voi laittaa metallinkeräysastiaan.

Kukat
Hautausmailla on keräysastioita maatuvalle jätteelle, joihin tulee laittaa vain kompostoituvaa jätettä. Kukkalaitteiden muoviosat
 kuuluvat sekajätteeseen.