Hautajaiset

Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä.
(Psalmi 23:2)

Hautaan siunaamisessa seurakunta saattaa vainajan viimeiselle matkalle rukouksin ja Jumalan sanaan turvautuen.

Ypäjällä hautaan siunaaminen tapahtuu kirkossa tai haudalla. Siunaukset ovat yleensä perjantaisin tai lauantaisin. Siunaaminen tapahtuu arkussa.

Siunauksesta sovitaan kirkkoherranvirastossa (puh. 02 767 3108 ma, ke-to 9-12) ja papin kanssa. Tärkeää on sopia hautaan siunaamisen ajankohta ja hautapaikka. Jos muistotilaisuus pidetään seurakuntakodilla, sovitaan myös se samalla. Ypäjän seurakunnan seurakuntakoti on 100-paikkainen ja se sijaitsee kirkon ja hautausmaan vieressä.

Papin kanssa on sovittava siunauskeskustelun ajankohta. Siunauskeskustelussa sovitaan siunauksen kulku ja keskustellaan vainajan elämänvaiheista. Musiikista sovitaan kanttorin kanssa.

Sanomakellot ovat vanha tapa ilmoittaa seurakunnan jäsenen poismenosta. Kellojen soittamisen ajankohta sovitaan seurakuntamestarin kanssa.

Mikäli arkku tuhkataan, uurnanlasku tapahtuu eri päivänä kuin siunaus. Uurnahautauksesta on sovittava kirkkoherranviraston ja seurakuntamestarin kanssa.

Myös kirkkoon kuulumaton voidaan omaisten pyynnöstä siunata hautaan. Siunausta ei toimiteta, jos vainaja on eläessään ilmaissut, ettei hän halua kristillistä hautausta. Hautaan siunaaminen on samanlainen riippumatta vainajan kuulumisesta kirkkoon.

Seurakuntamestari neuvoo ja opastaa vainajan siirrosta kirkkoon ja sieltä hautapaikkaan sekä muissa hautaamiseen liittyvissä käytännön asioissa.  Seurakuntamestari Tuomas Tanner 040 560 3368

Sivun oikeasta reunasta löydät linkkejä valtakunnallisiin ohjeisiin.

Hautajaiset